آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است/ بسته ویژه «اژهای نیوز» به مناسبت «سومین شب قدر»
سه شنبه, ۸ تیر ۱۳۹۵، ۱۰:۳۶ ب.ظ
آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است
بسته ویژه «اژهای نیوز» به مناسبت «سومین شب قدر»
آن شب قدری که گویند اهل خلوت امشب است
یا رب این تاثیر دولت در کدامین کوکب است
تا به گیسوی تو دست ناسزایان کم رسد
هر دلی از حلقه ای در ذکر یا رب یا رب است
یکی از بشارتهای عظیمی که خداوند متعال در قرآن مجید به نبیّ مکرّم اسلام(ص) و همچنین، به برکت آن وجود مقدس به امّت ایشان داده، بشارت شب قدر است. خداوند در قرآن کریم میفرماید: «إِنَّا أَنْزَلْناهُ فی لَیْلَةِ الْقَدْرِ(1) وَ ما أَدْراکَ ما لَیْلَةُ الْقَدْر(2)». این سوره در مورد شب قدر سخن میگوید نه در مورد قرآن؛ به همین دلیل، به سرعت از نزول قرآن عبور میکند و میفرماید: « لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ(3) تَنَزَّلُ الْمَلائِکَةُ وَ الرُّوحُ فیها بِإِذْنِ رَبِّهِمْ مِنْ کُلِّ أَمْرٍ(4) سَلامٌ هِیَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ(5) »؛ یعنی این شبی است که از هزار ماه بهتر است.
شب قدر، موهبت الهی در برابر عمر طولانی امم گذشته
طبیعی است برای امّت نبی اکرم(ص) بشارت بزرگی در این سورهی مبارکه وجود دارد و آن اینکه به شفاعت پیامبر(ص)، راه امت ایشان به اندازهای کوتاه شده که میتوانند راه طولانیِ امم گذشته را در یک شب بپیمایند. آنگونه که از ظاهر روایات برداشت میشود شب قدر در امم گذشته وجود نداشته، ولی به شفاعت پیامبر(ص)، راه امت او کوتاه شده است. در روایت آمده که اگر عمر امّت پیامبر(ص) نیز کوتاه است به همین دلیل است چون زندگی در این دنیا هیچ موضوعیتی ندارد و دنیا معبر انسانها است؛ «أَ وَ لَمْ نُعَمِّرْکُمْ ما یَتَذَکَّرُ فیهِ مَنْ تَذَکَّر».(آیا شما را به اندازهاى که هر کس که اهل تذکّر است در آن متذکّر مىشود عمر ندادیم؟) در حقیقت به اندازهای که برای رشد انسان لازم است به او عمر میدهند.
در روایت نورانی در محضر وجود مقدس رسول الله(ص)، دربارهی امم گذشته صحبت میشد. در این میان، نام فردی از بنی اسرائیل به میان آمد که بیش از هزار ماه در راه خدا شمشیر به دوش کشیده و در جبهههای جنگ مبارزه کرده بود و از برکت جهاد فی سبیل الله، بیش از هزار ماه برخوردار شده بود. پیامبر(ص) از شنیدن این سخن و از اینکه انسانی بتواند بیش از هزار ماه در راه خدا مجاهده کند بسیار شگفتزده شد. سپس از خداوند متعال پرسیدند که خدایا در برابر این عمر طولانی که به امم گذشته عطا کردی آنها که موفق به این عبادات طولانی میشدند، به امّت من چه عطا کردهای؟ آنگاه خداوند متعال سورهی قدر را بر وجود مقدس رسول الله(ص) نازل کرد؛ یعنی ما به برکت شما به امت شما شب قدر را دادیم و با وجود آن دیگر به آن درنگ و توقّف طولانی در این دنیا نیازی نیست؛ به بیان دیگر با آمدنِ حضرت، راه بسیار کوتاه شد و با درک این فضیلت میتوان همهی آن راههای طولانی را پشت سر گذاشت.
چرا در شب قدر باید قرآن بر سر گرفت ؟
آیت الله جوادی آملی فلسفه قرآن بر سر گرفتن در شب قدر را چنین بیان کرده اند: منظور از قرآن به سر گرفتن در این شب عزیز این است که قرآن در رأس همه امور ما قرار بگیرد و تمام شئون زندگی ما قرآنی شود. رأس امور قرار دادن قرآن یعنی تمام علوم اسلامی بشود و متون درسی دانشگاه های ما اسلامی بشود و اگر قرآن رأس امور بود همه مسایل درسی، سیاسی و اجتماعی ما حل می شود. اینکه بعد از قرآن به سر گرفتن نام ائمه برده می شود این است که بفهمیم اینها مفسر و مبین قرآن هستند پس هم قرآن بر سر است وهم عترت و سر هم جزء اعضاء رییسه است و شریفترین عضو بدن. اینکه می گویند قرآن در شب قدر نازل شد،نزول قرآن بمانند نزول باران نیست. در نزول باران می گوییم خدا باران نازل کرد به معنی انداختن ولی نزول قرآن به معنی انداختن نیست. بلکه بمعنی آویختن است، مانند آویختن طناب به درون چاه خداوند می فرماید که ما این طناب را آویختیم که یک طرف آن بدست من است و طرف دیگر به دست شما. بگیرید و بالا بیایید. « و اعتصموا بحبل الله جمیعا» به این ریسمان الهی چنگ بزنید بنابراین چون قرآن در شب قدر نازل شده است و اهمیت شب قدر و ماه رمضان هم بخاطر همین نزول قرآن است، پیشوایان دین و ائمه معصومین به ما یاد داده اند که در این شب با تمسک و چنگ زدن به قرآن و بر سر گرفتن آن و دستورات آن را عمل کردن، خود را به خداوند نزدیک کنیم و از گناهان مان توبه کنیم.
توضیه هایی برای شب قدر
حجت الاسلام و المسلمین فاطمی نیا: گناهان چند قسم هستند، این ماه مبارک رمضان گناهان را میسوزاند، نسبت به بقیه گناهان که باید قدمی برداشته شود، پولی است باید داده بشود، دلی است باید بدست آورده شود، نمازی است باید قضا شود، خب اینها را ما باید در این ماه تجدید نظر کنیم و من گاهی اوقات اینطور به دوستان عرض میکنم مخصوصا در شب های قدر میگویم شما که الان نشسته اید روبه قبله میخواهید "بک یا الله" بگویید، الان امکان بعضی از جبران ها نیست، الان تو درهمین شب بلند بشوی بروی فلان شهرستان آن دل را بدست بیاری یا آن پول را بدهی یا مثلا حدود دو سال، سه سال نماز قضا همین جا فی المجلس بجا بیاری اینکه امکان ندارد، اما من به رفقا اینطور میگویم، میگویم به خدا عرض کنید که خدایا من با تو عهد میکنم که از اینجا آمدم بیرون در اولین فرصت ودر اولین امکان این قدم ها را بردارم و تو به آن کرم بی پایان که داری کاری کن که امشب اینها مانع اجابت دعای من نشوند، اینطور به رفقا میگویم و یقین هم بدانید که ان شاء الله موثر است چون خدا از دل ها آگاه است.
اعمال مخصوص شب بیست و سوم
الف ـ غسل
ب ـ تأکید بر شب زنده دارى
ج ـ تأکید بر صد رکعت نماز
د ـ زیارت امام حسین علیه السلام
ه ـخواندن سوره هاى عنکبوت ، روم و دُخان
و ـ خواندن هزار بار سوره قدر
ز ـ دعا براى امام زمان علیه السلام
فضیلت روز قدر
امام صادق علیه السلام: صبح روز شب قدر ، مثل شب قدر است. پس ، عمل و تلاش کن .
RN: Akharinkhabar.com
۹۵/۰۴/۰۸